Campina - cunoscut ca orasul cu cele mai multe zile insorite din an !
 

Afacerea cu miere a “inflorit” pentru un apicultor din Baicoi

Pasiunea pentru albine incepe sa dea roade pentru unii producatori din tara.

Traian-DobreUn exemplu ar fi Traian Dobre, un apicultor din Baicoi, ce a inceput in aceasta activitate acum 40 de ani pentru a-si sporii veniturile suplimentare. La cei 75 de ani ai săi are mai multă viață și energie decât un tânăr de 20 de ani.

Cea mai recenta realizare a fost sa vanda chinezilor 15 tone de miere romaneasca. 95% din cantitatea adunată de prin toate colțurile țării la Băicoi merge la export. Firma condusă de Traian Dobre a făcut anul acesta o livrare de 15 tone de miere către China, o colaborare nouă având în vedere că principalii clienți erau cei din Europa. ”Au cerut analize peste analize, dar au plătit corect și la timp”.

Deși este celebru pentru prețul mare pe care îl oferă pe miere, Traian Dobre este la fel de cunoscut ca fiind un militant neobosit al calității și naturaleții. El însuși duce o viață simplă în ciuda venitului deloc de neglijat pe care îl produce firma sa anual. Crește găini la curte și mănâncă numai fructe și legume produse în propria ogradă. Poate acesta este și secretul energiei debordante a apicultorului. Pentru că trebuie să spunem faptul că apicultorul nu a renunțat la albine deși afacerea este destul de mare încât să poată avea un trai mai mult decât decent ci deține și îngrijește și el 250 de stupi.

El spune că pretenția chinezilor a fost ca mierea să fie direct ambalată în borcane și nicidecum vrac. Mai mult, chinezii au cerut un număr dublu de analize decât se cere în Europa.

“Eu vă spun cu părere de rău că, spre deosebire de noi, China chiar își respectă populația. Chit că ei exportă miere contrafăcută, pentru consumul național nu fac rabat de la calitate. Chinezii preferă mierea românească tocmai pentru că este de calitate, mai aromată, mai gustoasă”, ne-a mai spus apicultorul.

El povestește că dacă pentru comunitatea europeană se cer în jur de 26-28 de analize la miere, chinezii au cerut încă 24 de analize pe lângă cele “de bază”.

Au luat din România pentru că mierea noastră e mai gustoasă. El spune că pretenția chinezilor a fost ca mierea să fie direct ambalată în borcane și nicidecum vrac. Mai mult, chinezii au cerut un număr dublu de analize decât se cere în Europa.

“Eu vă spun cu părere de rău că, spre deosebire de noi, China chiar își respectă populația. Chit că ei exportă miere contrafăcută, pentru consumul național nu fac rabat de la calitate. Chinezii preferă mierea românească tocmai pentru că este de calitate, mai aromată, mai gustoasă”, ne-a mai spus apicultorul.

El povestește că dacă pentru comunitatea europeană se cer în jur de 26-28 de analize la miere, chinezii au cerut încă 24 de analize pe lângă cele “de bază”.

De specificat că banii pentru analize se introduc în costul mierii astfel că cel care cumpără suportă costurile.

“Din punct de vedere al plăților sunt foarte corecți și prompți. Numai că sunt ei mai pretențioși. Cer calitate și până la urmă este normal. Este foarte greu pentru că uneori analizele durează sau se prelungesc. Așteptăm și 2-3 săptămâni pentru că există loturi unde analizele nu sunt concludente sută la sută și trebuie să trimitem din nou probe”, ne-a mai explicat Traian Dobre.

Despre începuturile afacerii cu miere, Traian Dobre spune că ideea a venit mai mult de nevoie pentru suplimentarea veniturilor. De profesie inginer, Traian Dobre și-a petrecut tinerețea mai mult departe de familie fiind şeful aprovizionării flotei de pescuit oceanic, poziţie care i-a permis să vadă lumea. Așa a cunoscut și alte gândiri și strategii de piață, lucru ce i-a folosit foarte mult mai târziu. Despre viața pe mare spune acum, privind înapoi, că nu ar lua-o de la capăt. “Nu aș mai merge nici până la scara vaporului”, spune apicultorul. Cum flota românească era “pe ducă”, Traian Dobre, s-a văzut nevoit în acel an să ia o decizie rapidă mai ales că avea doi copii de crescut iar soția, profesoară de franceză, nu avea un venit tocmai mare. Așa că, pasionat de apicultură pe care o practica mai mult ca hobby s-a hotărât să încerce să facă din pasiune, afacere.Deși avea stupii și întreaga viața la Tulcea, Traian Dobre a fost constrâns de problemele vieții să se mute în Prahova.

Bun cunoscător al limbilor germană, spaniolă, franceză şi poloneză, omul a trimis niște anunțuri în străinătate că vinde miere astfel că răspunsurile nu s-au lăsat așteptate. “În urma unor faxuri pe care le-am trimis atunci am început o colaborare cu o firmă germană. Cam așa am început primele exporturi. A fost greu. Aș minți dacă aș spune că este un drum ușor”, ne-a mai spus apicultorul.

În 2014, firma a avut o cifră de afaceri de peste 5,1 milioane de euro și 45 de angajați. Se adaugă 10 camioane, două TIR-uri și cinci camioane mai mici. Apicultorul prahovean colectează mierea din toată țara și merge cu transportul propriu să aducă producția. Mierea este verificată drastic astfel că nu încape loc de falsuri. Are și un laborator propriu dar este special înființat pentru analizele “de bază” cum ar fi antibiotice, apă, o altă analiză care arată dacă mierea a intrat în fermentare.

“În România nu există laborator care să facă analizele la miere din păcate. Ce apare este așa doar să acopere exact analizele pe care le-am enumerat eu. Principalele laboratoare au aparatură de acum 2-3 ani și ca în orice alt domeniu și aici există evoluție astfel că nu poți compara analizele care se fac în Germania de exemplu cu aparatură de ultimă generație cu ce se face la noi. E ca și cum ai compara Skoda din 84 cu cea de acum. Nu există comparație”, ne mai spune omul.

Sursa: gandul.info

 

analize-miere-600x400

 

 
 

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home3/weblin23/public_html/campina.info/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273