Campina - cunoscut ca orasul cu cele mai multe zile insorite din an !
 

Persoane intoxicate cu ciuperci in judetul Prahova

Este sezonul ghebelor şi pieţele sunt pline de comercianţi care oferă clienţilor la un preţ avantajos delicioasele ciuperci.

Mai multe persoane din judeţul Prahova au ajuns, în ultimele zile, la spital după ce au consumat ciuperci. O fetiţă de 15 ani a fost diagnosticată cu intoxicaţie acuta după ce a mâncat, împreună cu alte cinci persoane, mâncare gătită din ciuperci. Din fericire, din cei şase consumatori, doar unul a făcut intoxicaţie. În cazul fetei a fost nevoie de patru zile de spitalizare. O femeie în vârstă de 76 de ani  a fost trimisa de urgenta la spitalul Floreasca din Capitala in stare de coma.

intoxicati campina

DSP atenţionează

„Datorită înmulţirii numărului de cazuri de intoxicaţii cu ciuperci, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Prahova atrage atenţia populaţiei asupra pericolului mortal pe care îl reprezintă consumul de ciuperci din surse nesigure. Ciupercile adunate la întâmplare sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicaţii grave, care survin din ce în ce mai frecvent din cauza lipsei de cunoştinţe ale culegătorului, a mutaţiilor genetice sau încrucişărilor care apar în natură”

Substanţele toxice conţinute de ciuperci nu sunt anihilate prin spălare sau curăţarea învelişului exterior, dar nici prin preparare termică, congelare sau conservare şi, din păcate, nu există antidot împotriva lor, tratamentul rezumându-se la tratarea simptomelor.

Semne şi sfaturi

Specialiştii din cadrul DSP  ne sfătuiesc să nu consumăm ciuperci culese din pădure sau de pe câmp, ci numai din cele crescute în sere autorizate. De asemenea, gospodinelor li se recomandă să nu folosească mai multe soiuri de ciuperci la o mâncare, deoarece, în caz de îmbolnăvire, pentru fiecare caz există un alt tratament.

Semnele de intoxicaţie cu ciuperci sunt: greaţa, voma, dureri în burtă, diaree, sete şi uscăciune în gură, transpiraţie şi salivaţie abundentă, accelerarea respiraţiei şi pulsului, scăderea tensiunii arteriale, ridicarea temperaturii corpului, îngustarea pupilelor, dereglarea vederii, dereglări de conştiinţă, halucinaţii, aiureli, convulsii, pierderea cunoştinţei şi comă.

Manifestările intoxicaţiei cu ciuperci apar chiar şi la consumul unor cantităţi mici sau doar a sosului în care acestea au fost preparate, astfel că uneori o singură ciupercă este de ajuns pentru a contamina mâncarea.

Risc letal

Urmările intoxicaţiei pot fi uşoare sau mortale. „Aceasta depinde de mai mulţi factori, precum tipul ciupercilor, cantitatea folosită, starea fizică a pacientului” .

Printre ciuperci există diferite specii toxice sau uneori mortale, dar chiar şi cele mai bune pentru consum pot da simptome toxice. „Este de menţionat ca până şi speciile considerate printre cele mai bune de consum, ca hribii sau champignon, dacă sunt culese prea târziu sau dacă sunt atacate de paraziţi, ori au degerat, pot conţine substanţe toxice asemănătoare celor care se formează în carnea în curs de putrezire”

Primii expuşi

Afectarea organismului depinde de specie, dar şi de factori individuali, vârstnicii, copiii şi persoanele cu suferinţe cronice fiind mai expuse. Rata deceselor, chiar şi în prezenţa unui tratament adecvat, atinge între 20% şi 30%, chiar 50% în cazul copiilor sub 10 ani.

 
 

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home3/weblin23/public_html/campina.info/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273