Campina - cunoscut ca orasul cu cele mai multe zile insorite din an !
 

Valea Doftanei – Traditie, aer proaspat, relaxare si… cascavea!!!

Cu totii am auzit despre aceasta comuna, traditiile pastrate din generatie in generatie, aerul proaspat si racoritor de munte, relaxarea pe care cei din mediul urban o cauta si desigur traditionala si gustoasa cascavea de Valea Doftanei sunt printe putinele motive sa vizitati comuna Valea Doftanei.

Sunt peste 2.800 de gospodarii in localitate ( cca. 7.000 locuitori). Insirate ca o salba pe terasele in trepte de o parte si de alta a raului si afluentilor sai, pe directia de curgere nord-sud. Este atestata documentar in prima jumatate a secolului al XVI-lea in timpul domniei lui Radu Paise ( 1535 -1545 ) cu satele Tesila si Traisteni. Prin hrisoave domnesti, acele localitati devin dependente de manastirile Margineni si Sinaia.

Vechimea acestor colectivitati umane este cu mult mai mare, fapt dovedit de existenta unor urme de viata materiala si spirituala ce pot fi incadrate in societatea medievala timpurie. Istoria confirma ca in secolele XVII- XVIII, romanii din Tara Barsei si din zona Sibiului, nemaiputand suporta persecutiile autoritatilor austro-ungare au luat drumul bejeniei, trecand la sud de Carpati in Tara Romaneasca, prin pasul Predelus, stabilindu-se pe Valea Doftanei in satele Tesila si Traisteni.

Printe cele mai cunoscute preparate traditionale in Romania este cascaveaua de Valea Doftanei. Exista pana si un festival anual al cascavelei, la care participa chiar si straini. Valea Doftanei ofera multe posibilitati de relaxare. Turistii pot calari pe drumuri de munte, pana la Posada.

Cu toate acestea trebuie sa remarcam totusi ca aceasta localitate are foarte putine locuri disponibile de munca. Majoritatea locatorilor fac naveta la Campina pentru un loc de munca decent, si tinand cont de pretul unui bilet dus-intors din Campina (18 RON), trebuie sa apreciem sacrificiul depus de acesti oameni pentru a intretine o familie. Celilalti ce nu vor sa faca naveta au de ales intre munca la padure si personal de deservire la o pensiune locala.

Ca tot discutam despre padurile din Valea Doftanei , acestea dispar pe zi ce trece… din nefericire! Sunt putine firme care defriseaza din aceasta zona, dar acestea care o fac nu tin cont de mediu inconjurator si de traditiile acestei localitati, drept urmare este o afacere profitabila prin vanzarea ca materie prima a lemnului ce a consacrat aceasta asezare pitoreasca. Zilnic observam in Campina camioanele pline pana la refuz cu busteni ce pleaca spre vanzare in export. Sincer!!! Chiar nu se poate construi macar o fabrica ce poate prelucra acest material in zona?

Pentru peisajele zonei si acele traditii care s-au pastrat intacte de-a lungul veacuilor va recomandam Valea Doftanei. Fie ca este pentru o perioada scurta sau decideti sa va stabiliti in aceasta zona, nu ratati!

Site-ul nostru va ofera traseele turistice din Campina si din apropriere deci nu ratati ocazia sa cunoasteti zona noastra la http://www.campina.info/despre-oras .Festivalul%20Cascavelei%202012%20-%20Valea%20Doftanei8

3

114245_1

IMAG0205

 
 

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home3/weblin23/public_html/campina.info/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273